به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، حجتالاسلام محمدی فرید، در نشست «حیا و خویشتنداری در فضای مجازی؛ پیشنیاز سلامت خانواده»، که پیش از ظهر امروز به همت نمایندگی جامعةالمصطفی در مشهد برگزار شد، بر افزایش احساس ضعف و پوچی در میان کاربران نوجوان فضای مجازی اشاره کرد و گفت: همگان باید در قبال اتفاقاتی که در فضای زیست مجازی می افتد، احساس مسئولیت کنیم.
استاد حوزه بر توجه به آلودگیهای فضای مجازی تأکید و کرد: عنصر حیا، بحث فضای مجازی و سلامت خانواده، سه عنصر مهم در زیست جدید بشری است.
وی، عوامل تهدیدکننده سلامت کاربران را در فضای مجازی مورد توجه قرار داد و اذعان داشت: اعتیاد به فضای مجازی، از نخستین مشکلاتی برشمرده می شود که کاربران را درگیر خود کرده است. این اعتیاد رفتاری با توجه به تأثیراتی که در ذهن و مغز انسان می گذارد، سبب می گردد فرد در انجام وظایف اصلی خود در خانواده و جامعه و ایفای نقش مؤثر اجتماعی دچار اختلال شود.
حجتالاسلام محمدی فرید، افسردگی و ناامیدی از زندگی را از دیگر عوامل تهدیدکننده سلامت کاربران دانست و افزود: استفاده بیش از حد از فضای مجازی، احساس پوچی و بی معنایی درگیر با اضطراب و به هم خوردن وضعیت استراحت و آرامش افراد، افزایش بدبینی و ناامیدی با گسترش خبرهای زرد و در ادامه، خودآزاری و در نتیجه خودکشی را در کاربران افزایش داده است.
بررسی ریشه مشکلات و تهدیدات فضای مجازی، از دیگر موضوعاتی بود که حجت الاسلام محمدی فرید به آن اشاره کرد و اظهار داشت: اگر به مسائل ریشه ای مشکلات و تهدیدها نپردازیم، بی شک نمیتوانیم شناختی از الزامات و اقتضائات این فضا داشته باشیم.
وی با بیان اینکه خطراتی که کاربران را در فضای مجازی تهدید می کند، به دو دسته محتوا و ارتباط با دستگاه تقسیم می شود، بیان کرد: برخورد با محتوای متنی و تصویری نامناسب بیشتر سایتها و شبکههای اجتماعی، کاربران را درگیر خود نموده، تأثیرات عمیقی بر نهان وجودی آنان می گذارد.
استاد حوزه ضمن اشاره به آیات الهی، با بیان اینکه واژه های بد و کلمات خبیث بسیار بزرگ و قدرتمند هستند، ابراز کرد: بخش شایان توجهی از تهدیدات به خاطر احساس مصونیتی است که کاربران بدون اشراف به تأثیرات عمیق محتواهای نامناسب، برای خود قائل هستند.
حجتالاسلام محمدی فرید با بیان اینکه گاهی وقت ها یک نگاه، حسرت همیشگی در انسان ایجاد می کند، بیان کرد: عادی انگاری محتوای نامناسب، از مخاطرات مهم در فضای مجازی است؛ مؤمنان و علما باید به این موضوعات حساس باشند.
وی افزود: همان گونه که مسلمان نباید در خورد و خوراک خود بی مبالاتی کند، باید درباره کلمات، واژهها و محتوای نامناسب، که به نوعی غذای روح به شمار می روند، حساسیت بیشتری به خرج دهد.
استاد حوزه، خطرات مربوط به تماس در فضای مجازی را مورد توجه قرار داد و ابراز داشت: بخشی از تهدیدات سلامت کابران در عرصه تماس، ناظر به ارتباط با دستگاه و ربات است؛ رباتی که انسان امروزی با آن مواجه است، بسیار قوی تر از ربات و هوش مصنوعی است که در سال ۱۹۹۸م توانست کاسپاروف، استاد بینالمللی شطرنج را شکست دهد.
وی با بیان اینکه کاربر به جز ربات، با خود شبکه نیز درگیر است، خاطرنشان کرد: حیا ویژگی درونی برجستهای است که مانع بزرگی برای نزدیکی به محتوای نامناسب به شمار میرود و بخش مهمی از ارتباطات کاربران، مربوط به خود شبکه است.
استاد حوزه، ضمن اشاره به مستندی درباره شبکه های اجتماعی و اعتراف کارشناسان ارشد شبکه های اجتماعی جهان در آن، تأکید نمود: به اعتراف طراحان شبکههای اجتماعی، شبکههای اجتماعی ایجاد شده اند تا شبکه بتواند با افراد ارتباط برقرار کرده، بر رفتارهای انسان و تغییر آن تأثیر بگذارد؛ در این میان، ارتباط افراد با یکدیگر امکان نازلی است که شبکههای اجتماعی برای قوام و پایداری ارتباطش با افراد، به انسان میدهد.
حجتالاسلام محمدی فرید، تغییر رفتار کاربران را در عرصه های مختلف فردی، خانواده و اجتماعی، از مهم ترین اهداف شبکه های اجتماعی توصیف کرد و اظهار داشت: پیش از اینکه کابران با افراد در ارتباط باشند، با خود شبکه در ارتباط بوده، شبکه در نخستین مرحله، به دنبال مدل سازی از افراد براساس آزمونهای روان شناسی است.
وی با اشاره به اینکه کاربران با انتخابهای خویش، لحظه به لحظه تست شخصیت می شوند، بیان کرد: شبکه های اجتماعی با شناسایی نقاط ضعف و پاشنه آشیل کاربران، فضای هوشمندی را ناظر به علایق کاربران برای حفظ ارتباط با دستگاه و در نتیجه، تغییر رفتار آحاد جامعه ناظر به اهداف ترسیم می کنند.
حجتالاسلام محمدی فرید، بیدارسازی بخش تاریک انسان را از اهداف مهم طراحان و سرمایه گذاران شبکه های اجتماعی دانست و اذعان داشت: بسیاری از مدیران شبکههای اجتماعی با واسطه یا بدون واسطه، شاگرد فیلیپ زینباردو برای تبدیل انسان معمولی به انسان بدکردار هستند.
استاد حوزه با بیان اینکه شبکه های اجتماعی کاربران را در حباب اطلاعاتی و جزیره کوچکی قرار میدهد، خاطرنشان ساخت: بخش مهمی از ارتباط و آسیبهایی که در فضای مجازی با آن روبه رو هستیم، مربوط به ارتباط با دستگاه است.
وی، در پایان، با بیان اینکه نباید سراغ پلتفورمی برویم که مخاطب خود را معتاد خود میکند، افزود: براساس تحقیقات علمی، در دوران کرونا در ایران، در اینستاگرام عموماً خبرهای غمناک بازپخش میشود، در حالی که در همین بازه در آمریکا، خبرهای شاد و خوب منعکس می گردد و این مهم ناظر به رسالت شبکه های اجتماعی برای افسرده سازی جامعه ایرانی است.
نظر شما